Panorama 'The Fall of Constantinople 1453' متحف بانوراما فتح إسلامبول سنة 1453م = 857 هـ .. فيديو صوت وصورة، والتعليقات باللغة التركية

istanbulPanurama1.JPG

Launch in external player
Launch in external player

************

istanbulPanurama.jpg 

********

Picture 307.jpg 

Picture 308.jpg 

 Picture 312.jpg

Picture 319.jpg

Picture 320.jpg

Picture 321.jpg

Picture 329.jpg

Picture 334.jpg

Picture 336.jpg

Picture 337.jpg

Picture 338.jpg

Picture 355.jpg

Picture 356.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

******

 


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized


2009.01.31 - Kültür Parkı Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Topkapı Sosyal Tesisleri Açılışı

2009.01.31 - Kültür Parkı Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Topkapı Sosyal Tesisleri Açılışı

WWW

www

---------------------------------------------

Panorama 'The Fall of Constantinople 1453'
 

"Panorama 1453" museum opened in Istanbul

A very outstanding museum illustrating the conquest of Istanbul is opened today in Istanbul with the participation of the Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan, ministers, mayors and many other high ranked officers .

TIMETURK / NEWS CENTER

In the Zeytinburnu district of Istanbul, a museum named " Panorama 1453" is opened with the participation of the Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan, ministers, mayors and many other high ranked officers.

Besides the Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan and his wife, minister of culture Ertugrul Gunay, minister of transportation Binali Yildirim, the governor of Istanbul Kadir Topbas, the mayor of Zeytinburnu Murat Aydin, the head of police department of Istanbul Celalettin Cerrah attended the inauguration.

The museum has the illustrations depicting the conquest of Istanbul by the Ottoman King, Mehmet the Conqueror in 1453.

******************
Panorama Müzesi

Fatih'in fethi Panoramik Müze'de
İstanbul iki ay sonra çok özel bir müzeye kavuşuyor. Fethin 555. yılında inşa edilen Panorama 1453 Müzesi tam panoramik özelliğiyle de dünyada bir ilk. Çalışmalar bittiğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak müze insanı bambaşka bir dünyaya taşıyor.

AYSEL YAŞA
İstanbul'un fethi bugüne dek sayısız konferansta konuşuldu, birçok ressama kaynak oldu. Fakat, İstanbul için böylesine önemli bir çalışma bugüne dek hiç yapılmadı. Fethi böylesine gerçekçi anlatan, içeri girdiğiniz zaman kendinizi savaşın tam ortasında hissetmenizi sağlayacak böyle bir müze, bırakın Türkiye'de dünyada bile yok. Bahsettiğimiz yer 14 yıl önce Topkapı'daki Trakya Otogarı'nın olduğu bugün ise Topkapı Şehir Parkı'nın bulunduğu yerde inşaa edilen Panorama 1453 Müzesi. İki ay içerisinde açılması planlanan Panoramik 1453 Müzesi görenleri kendisine hayran bırakıyor. Fatih'in İstanbul'u fethettiği 29 Mayıs 1453 sabahının canlandırıldığı dünyanın en büyük kubbe içi resminin baskısının bulunduğu müzeye ahşap merdivenlerden çıkarak ulaşabiliyorsunuz. Platform binanın dördüncü katında yer alıyor. Merdivenleri sabırla çıktıktan sonra nihayet fethin üç boyutlu animasyon görüntüleriyle desteklenen müzeye ulaşıyorsunuz. İşte tam bu aşamada artık o tarihi doku insanı etkisi altına alıyor. Müze tam panoramik olduğundan dikkatinizi çeken ilk şey gökyüzü. Fethin saati 10.30'daki güneş ışıklarını birebir yansıtan gökyüzünde bir de sır saklı. Bulutlara baktığınızda yüzünü İstanbul'a dönmüş bir Fatih Sultan Mehmet portresi görüyorsunuz. Müzede yer alan karelerin hepsi anın dondurulması sonucu ortaya çıkmış. Resimlerin işlendiği plakaların yan yana dizilişinden oluşan müzede solunuza bakınca Edirnekapı'daki surları, karşıya bakınca Topkapı surlarını yani Kostantinopolis'e ilk Türk askerinin girdiği kapıyı ve sağınıza dönünce Silivrikapı'daki surları görüyorsunuz.

MÜZE ANLATILAMAZ GÖRÜLMELİ

3 bin metrekarelik bir alan içerisinde sınırları olmayan 360 derecelik bir resim düşünün. Resmin en temel özelliği ona bakıldığında üç boyut etkisi uyandırması. Üç boyut etkisinin sağlanması için izleyici resme ancak 14 metre uzaklıktaki bir platformdan bakabilecek. Çalışma öylesine detaylı ki birebir insan büyüklüğünden başlayıp bütün detaylarıyla ince ince işlenerek ufka doğru küçülüyor. Eserdeki figürlerin sayısı 10 bin civarında. Müzede tadilat hala devam ediyor. Henüz ses ve görüntü efektleri yerleştirilmediği için savaşın seslerini duyamadık ama salondaki akustik mükemmel.

Kaynak için Linkler sadece üyelere.... Üye ol]..

Zaman tünelinden 554 yıl geriye gidip İstanbul'un fethinin başladığı 29 Mayıs sabahını yaşamak ister misiniz? Projede uygulanan teknikler dünyada da bir ilk olacak.

Yıkılan surlardan İstanbul'a giren Fatih'in ordusuna eşlik etmeyi Bizans ve Osmanlı askerlerinin çınlayan kılıç şakırtılarına gümbürdeyen top seslerine atılan savaş naralarına yükselen tekbirlere ve mehter marşlarına tanıklık etmeyi?.. Yani fethi seyretmeyi?.. Öyleyse hazır olun bu dediklerimizi yakın bir zamanda tıpkı gerçeğine tanık oluyormuş gibi yaşayacaksınız. İstanbul'un fethini anlatan ve bu yıl sonu bitirilmesi planlanan panoramik fetih müzesine giden ziyaretçiler fethin dondurulmuş bir anını büyük bir gerçeklik duygusu içinde seyredip adeta fethi yaşıyormuş hissine kapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Topkapı Şehir Parkı'nda 2008'de 'Panorama 1453' adı ile ziyarete açılması planlanan müzenin hazırlıkları bitme aşamasında. Ziyaretçi platformunu yatay ve diaaa yönde 360 derece bütün çevresini kuşatacak 3 bin metrekareye yayılan üzerinde 10 binden fazla figürün bulunduğu üç boyutlu devasa küresel resim İstanbul'un fethinde 29 Mayıs sabahının bir anını canlandırıyor. Türkiye'de bir ilk olan 'Panorama 1453' dünyadaki 30 kadar panoramik müzeden farklı olarak bütün yönlerde kesintiye uğramayan çerçevesiz bir resim olma özelliği ile dünyanın ilk 'tam panoramik' müzesi olacak. 8 ressamın 4 yıldır aralıksız çalıştığı 'Panorama 1453'ün şanına yakışır bir müzeye kavuşma hazırlığında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve Topkapı Şehir Parkı'nda yapımı halen devam eden ve muhtemelen 'Panorama 1453' adı ile hizmete açılacak olan müze ziyaretçilerine İstanbul'un fethinin gerçekleştiği 29 Mayıs 1453 sabahını sanal olarak yaşama imkanı sunacak.

2008'in başında bitirilecek müzenin çalışmaları dört yıl önce başlamış. Önce kapsamlı bir dönem araştırması yapılmış. O dönem Osmanlı–Bizans kıyafetleri ve silahları ile ilgili kaynaklar taranmış surların fetih günündeki durumu hangi bölgelerde ne büyüklükte gedikler açıldığı belgelerle belirlenmiş kullanılan topların ve güllelerinin ölçüleri hatta kuşatmada kaç hücum kulesinin kullanıldığı bile belgelenmiş ve muhteşem tablonun eskizleri çizilmiş. Bu arada pek çok resimde dönemin kıyafetlerine ilişkin yapılan yanlışlıklar da tespit edilmiş ve resmin tarihi gerçeği yansıtması sağlanmış. Sonra da resim ana hatlarıyla ortaya konup renklendirilmiş. 2005'ten bugüne kadar süren zamanda ise resim yüzeyinde yer alan binlerce objenin çizimi yapılmış. Ve bu işlem halen çizgi ve animasyonda uzmanlaşmış dört ressam tarafından aralıksız sürdürülüyor.

Ziyaretçi kendisini savaşın ortasında bulacak
Peki iki boyutlu olan resim ziyaretçinin kendisini sanki savaş alanında imiş gibi hissetmesini nasıl sağlayacak? Kuşatmanın en hareketli anının canlandırıldığı panoramik resim 40 metre çapında ve dairesel bir şekilde inşa edilen müze binasının iç duvarlarına yapıştırılacak. 3 bin metre karelik dev resim panoramik yapısıyla ziyaretçinin etrafında onu 360 derece her yönden kuşatacak. Alanın ortasında yer alan 10 metre çapındaki dönen dairesel platformdaki ziyaretçi böylece kendisini binlerce askerin arasında savaşın tam ortasında bulacak. Ziyaretçi merdivenlerden platforma çıktığında sanki tekrar dışarı çıktığını sanacak ve 8–10 saniye yaşayacağı şokla kendini birdenbire savaşın ortasında hissedecek. Ziyaretçinin bütün çevresi küresel biçimde resim olacağı ve mesafe duygusu kaybolacağı için resim üç boyutlu olarak algılanacak. Dünyada da bir ilk olacak.
arkadaslar hepinizin gitmesini çok istiyorum bende gitttim 100 ytl ye çok güzel biryerdi hayatimda o kadar etkileyci biseyler görmedim süper bir yerdi

Tarihte bazı mühim hâdiseler yaşanmıştır, asla unutamazsınız, inkâr da edemezsiniz… Kâh bu, kendi zaviyesinde yeni bir aşama kaydetmedir, yalnız kendisini ilgilendirir; kâh bütün cihân ile alakadardır, koca bir devri bitirir, yeni bir devir başlatır.

İşte bizim de böyle tüm cihânı ilgilendiren bir hâdisemiz var, çok ama çok kutlu, yüzyıllar öncesinde müjdelenmiş bir hâdise: “Konstantin elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” - Peygamber Efendimiz (s.a.v.)

Biz bu kutlu hâdiseyi unutmadık! Zirâ, o güzel komutan da, O’nun güzel askerleri de bizim ecdadımızdı. Biz de onlar arasında olmak isterdik, âdil ve kutlu bir komutanın sancağı altında olmak vardı; ama geç kaldık, o güzel askerlerden biri olamadık…

Gelin birlikte “Topkapı Kültür Parkı“na gidelim ve bu kutlu hâdiseyi yeniden yaşayalım. Bir müzemiz var burada, adı da 1453 Panorama Müzesi. Panorama kelimesinin ifadesinde olduğu gibi, “yüksek bir tepeden bakacağız ve tüm hâdise gözümüzün önüne serilecek”.

Bir pazar günü, dışarısı yağmurlu. Müzenin otoparkında birkaç otobüs ve bir dizi araba parketmiş. Kapıda küçük bir kuyruk; çocukların merak dolu “Biz neredeyiz?” sorusu, “İçeride oyuncak var mı?” sorusu birbirine karışmış.

Giriş biletini alıyoruz. Bir kat aşağıda bizi, iki duvar dolusu tarihsel bilgileri içeren posterler karşılıyor, okuyoruz…

Bir kat daha aşağıya iniyoruz; inerken duvarda, gemileri halatlarla çeken yiğitleri gösteren siyah bir kabartma var. Yine çocuk cıvıltıları, poster ve yazılara dönük parıldayan yüzler… Dertler unutulmuş, kalpler temiz bir suya batırılıp çıkartılmış gibi, yüzlerde aksi yansıyor.

Giriş kapısının önündeyiz, burada da küçük bir kuyruk var; anlaşılan içerisi o kadar da büyük değil, grup grup girmek ve çıkmak gerekiyor. Bu bekleyiş zamanında boş durmuyoruz: içerisinin minyatür hali var bu salonda, duvardaki posterlere bakıyoruz ve fetih için hazırlanmış animasyonu seyrediyoruz.

İşte o an… Kulaklara ulaşan top sesleri, mehter marşı… Şartlamıyoruz kendimizi; nihayet bu bir resimdir, ama her seferinde bunu kendimize hatırlatarak bozmuyoruz büyüyü. Panoramanın keyfini çıkartıyoruz, bize ayrılan sürede kısa da olsa o kutlu anı yaşıyoruz…

*****

 


thumb qr1 
 
thumb qr2
 

إحصاءات

عدد الزيارات
16431580
مواقع التواصل الاجتماعية
FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

صور متنوعة